Mijn Kunstautobiografie

Al sinds mijn geboorte heb ik te maken gehad met kunst. Mijn ouders maken beide muziek, en dat is een vorm van kunst. Ook hield ik erg van dansen.
 
Vroeger ging ik vaak met mijn familie een dagje weg en bezochten we veel musea. Ik was altijd erg onder de indruk van het museum Nemo in Amsterdam. Ook ging ik elke kerst met mijn moeder naar het Nationale Ballet wat altijd erg mooi was. Een paar jaar geleden was ik erg fan van Harry Potter. Ik heb alle boeken gelezen en de films meerdere keren gezien, en toch bleef het allemaal indrukwekkend. Mijn favoriete film is Call me by your name. Ik ben enorm fan van de zangeres Billie Eilish.
 
Mijn top 10 kunstdiciplines:
  1. Muziek. Muziek staat bij mij altijd bovenaan want het helpt me met alles.
  2. Literatuur. Als ik de tijd heb, vind ik lezen erg ontspannend.
  3. Film. Vooral tijdens kerst houd ik erg van films kijken.
  4. Fotografie. Ik vind foto’s maken leuk, maar als beroep lijkt het me minder.
  5. Dans. Ik heb vroeger hoog gedanst, namelijk bij de Nationale Balletacademie. Ik vond het leuk maar ik wilde liever richting de muziek.
  6. Architectuur. Vroeger wilde ik altijd architect worden, maar je moet erg precies zijn en dat ben ik niet.
  7. Theater/musical. Het trekt mij niet echt aan, maar ik vind het wel leuk om er naar te kijken.
  8. Mode. Ik vind mode niet zo heel belangrijk. Je moet gewoon dragen waar je je goed in voelt. Maar het is wel leuk om naar modeshows te kijken!
  9. Beeldende Kunst. Hier weet ik niet zoveel van af, maar volgens mij is het een naam voor schilderen, tekenen, beeldhouwen, kleding maken etc. bij elkaar. Ik ben niet erg creatief, dus vind het ook niet erg leuk.
  10. Televisie. Ik kijk bijna nooit televisie, alleen als er voetballen op staat. Ik kijk wel heel veel op Netflix.
 
Dit jaar ga ik met school op stedenreis naar Edinburgh. Ik hoop daar wel wat mooie gebouwen te zien. Ook ga ik voor CKV naar het Nationale Ballet ‘Het Zwanenmeer’ wat ik ook leuk vind, omdat ik er vroeger ook vaak heen ging. Verder ga ik vast wel wat musea bezoeken met mijn familie.
 
Ik ben dol op muziek maken. Ik zing, speel gitaar, piano en viool. Voor viool ga ik naar het Conservatorium van Amsterdam, waar ik veel leer. Ik kom uit een muzikale familie.
 
Ik zit per dag niet zo veel meer op social media als vroeger. Het is voor mij nu belangrijk om me meer te focussen op school en met mijn hobby’s. Als ik op social media zit, zit ik vooral op Instagram, Snapchat en WhatsApp.
 
Voor mij is alles kunst. Iedereen ziet kunst op een andere manier en dat is leuk. Cultuur is een manier op een plek hoe mensen leven. Ze hebben op verschillende plekken verschillende culturen, verschillend eten, verschillende geloven etc. etc.
 
Ik verwacht van het vak CKV dat we ons gaan verdiepen in een paar verschillende kunstvormen. Van fotografie tot theater,van architectuur tot mode.
 

Rituelen, theaterdag 31 okt.

Met CKV moesten wij in groepjes rituelen gaan bedenken die elke dag in het normale leven voorkomen. Wij hadden als groep het ritueel avondeten aan tafel. Onze opdracht was om dat in scène te zetten. Er kwam een vrouw op school om ons te helpen met het uitbeelden van onze rituelen en er meer fantasie in te brengen. Uiteindelijk speelde ons ritueel zich af in de prehistorie en waren wij holbewoners die rond een kampvuur dansten.Wij moesten op 31 oktober naar 'theatermijn' in de Honig fabriek. Daar filmden we ons ritueel en moesten we een foto opdracht doen (daar vertel ik later meer over). Het was een erg leuke en grappige dag.

Er wordt op dit moment een film van alle rituelen bij elkaar gemaakt.

Wat hebben we allemaal gedaan?

We moesten als eerst allemaal vijf rituelen op papier schrijven die wij in ons dagelijkse leven uitbeelden. Neem een voorbeeld aan elke dag voor het slapen gaan je tanden poetsen, of de tafel opruimen na het eten. Later moesten wij in groepjes van ongeveer zes personen één ritueel uitkiezen en er een soort toneelstuk van maken. Wij kozen met ons groepje het ritueel 'Avondeten aan tafel'. De volgende les kwam er een vrouw van de theaterschool Theatermijn naar de les en moesten we onze rituelen verder uitwerken. Op dat moment hadden wij vier rituelen in onze klas maar dat werden er uiteindelijk twee. We moesten toen onze rituelen nog verder uitwerken en combineren. We hebben alle scenes uitgestippeld en op 31 oktober mochten we ons ritueel filmen in de Honig fabriek. We hadden een donkere ruimte wat erg goed van pas kwam omdat we in een grot zaten. En we mochten veel spullen gebruiken die in de zaal lagen zoals een kleine totempaal en wat grappige kledingstukken. Het was veel werk en we moesten serieus blijven waar wij eigenlijk niet zo heel goed in zijn. Maar we waren erg blij met het eindresultaat en we vonden het leuk. Nu hopen dat die film snel komt want die wil ik wel zien!

Foto opdrachten

Op de theater dag moesten wij ook een foto-opdracht in de buurt doen. Samen met Yente en Nina zijn wij naar de skatebaan A8 geweest en hebben daar wat foto’s gemaakt. In het begin begrepen wij de opdracht niet heel goed, maar later werd het duidelijker. Hier ziet u een paar van mijn foto’s.

Hierboven zie je een aantal foto's die ik samen met Nina en Yente heb gemaakt.

Bij de 1e en 2e foto heb ik gebruik gemaakt van de skatebaan obstakels (of hoe je dat ook noemt). Je ziet de schaduwen erg goed en het verschil tussen licht en donker.

Bij de foto ernaast is de achtergrond erg licht.

Bij de 3e foto heb ik gekozen voor veel licht zodat de letters erg goed te zien zijn.

Bij de 4e foto hebben we lichtinval gebruikt waardoor Yente en ik in het donker op de voorgrond staan

Daarna zie je een reeks foto's waar ik gebruik heb gemaakt van een lijnenspel. Ik ging steeds een stapje dichterbij het hek en je kunt zien dat  de focus op het hek steeds slechter wordt hoe dichterbij je komt.

Daaronder zie je een foto waar Nina en ik een beetje donkerder zijn dan de achtergrond. Dat komt hiet ook door de lichtinval, maar dit is aan de andere kant van de skatebaan dus de lichtinval is hier anders waardoor wij beter te zien zijn.

De foto met Denijal eronder is wat meer gemaakt van onderen waardoor de lichtinval anders is omdat we niet echt een lichte achtergrond hebben. We zijn hier dus goed te zien.

Als laatst zie je een foto van Yente. De focus is erg op Yente gelegd dus de achtergrond is vervaagd.

 

Beeldanalyse

Ik heb voor de beeldanalyse het schilderij ‘De Schreeuw’ gekozen van Edvard Munch. Het is een heel erg bekend schilderij en ik vind het mooi maar apart, maar wist er eigenlijk niets over, dus ik vond het wel interessant om hier een beeldanalyse over te schrijven.

Het schilderij spreekt mij aan, omdat er veel emotie in zit. Ik zie veel angst en paniek. Ik vind het mooi hoe schilders hun emoties op papier krijgen.

Dit is het enige werk wat ik van de schilder ken, maar dit is ook zijn bekendste schilderij.

 

Hier wat algemene informatie over De Schreeuw:

Titel: De Schreeuw

Kunstenaar: Edvard Munch

Grootte: 91x73,5 cm

Jaar: 1893

Type: Schilderij

 

Beschrijving over het schilderij

Je ziet een man die erg bang kijkt en met zijn handen zijn hoofd vasthoudt, die op een brug staat met zijn mond wijd open. Het lijkt alsof hij aan het schreeuwen is. Maar dat is hier echter niet het geval. De omgeving schreeuwt naar hem, waardoor hij zijn handen over zijn oren doet. De man is de schilder Edvard Munch zelf, die toen in een moeilijke situatie zat door een scheiding met zijn vrouw.

Op de achtergrond zie je een rode lucht en blauw water, wat een beetje door elkaar is gemixt, wat laat zien dat er paniek in het schilderij zit. Je ziet ook in de verte nog twee wat vage figuren op de brug staan.

 

Ik zie vooral dat hij pastel heeft gebruikt in zijn schilderij, maar hij heeft ook olieverf en tempera gebruikt. Het is erg grof met lijnen geschilderd, alsof hij toen hij die maakte in paniek was.

Het schilderij is tweedimensionaal en er is sprake van ruimtewerking. Je kan de diepte heel erg goed zien. De persoon, ‘De Schreeuw’, is groot uitgebeeld vergeleken met de twee personen die verderop op de brug staan. Hij heeft ook lijnperspectief gebruikt. De brug komt tot een eind. Er is een verdwijnpunt.

In de achtergond kan je heel goed zien dat er gebruik is gemaakt van een koud/warmcontrast. De lucht is rood wat de warmte aangeeft, en de zee is blauw wat de kou aangeeft. Er is vooral met primaire kleuren geschilderd. De voorgrond bestaat uit donkere kleuren waardoor je een angstig, donker gevoel krijgt.

De achtergrond bestaat uit ronde, golvende lijnen. Het lijkt alsof het water met grote golven uit de zee komt.

Toen ik voor het eerst naar het schilderij keek, viel de man mij meteen op. Dat is het aandachtspunt van dit schilderij.

De man heeft een zwart shirt aan en ook een zwarte broek. Dat is nog een teken dat er wat aan de hand is op dit schilderij.

Vier opvallende elementen uit dit werk vind ik het warm/koudcontrast, de golvige lijnen, hoe het een beetje grof is geschilderd en de gezichtsuitdrukking van de man.

Om eerlijk te zijn weet ik niet precies in welke stijl De Schreeuw past, maar ik vind het wel wat expressionistisch hebben, omdat het grof is geschilderd en niet uit verstand, maar gevoel.

Voor mij straalt dit schilderij wat sombers uit. Iemand die gek wordt van stemmen en zijn omgeving. Hij is verdwaald in zijn eigen ziel en lijdt aan een depressie.

Edvard Munch heeft dit schilderij gemaakt na aanleiding wat hij heeft meegemaakt. Hij was met vrienden aan het lopen op een brug en hij bleef staan terwijl zijn vrienden doorliepen. Alles om hem heen begon in zijn hoofd naar hem te schreeuwen waardoor hij een onmachtig en depressief gevoel kreeg.

Door de geschiedenis achter De Schreeuw heb ik een ander beeld van het schilderij gekregen. Het is somberder dan ik dacht, wat ik ook wel erg mooi vind. Ik vind het bijzonder en knap hoe hij zijn emoties zo uit kan drukken op een schilderij.

Inspiratie opdracht

Dit is mijn inspiratie opdracht over de Schreeuw van Edvard Munch. Je ziet hier een geschrokken emoji ‘😱’. Ik heb ervoor gekozen om deze emoji te gebruiken omdat het iets van nu is en ik het er wel bij vond passen. Ik heb mijn inspiratie opdracht deels getekend, en deels bewerkt met PicsArt (waar ik ook mijn workshop over ga houden.) De achtergrond zijn rode strepen die zegmaar een soort boosheid tonen. Ik weet dat het schilderij niks met boosheid te maken heeft, maar ik werd er door geinspireerd om wel iets met woede te doen. Toen ik het schilderij voor het eerst zag, dacht ik namelijk dat het met woede te maken had. 

CKV Masterclass/Workshop Photoshop

Samen met Nina en Yente heb ik een workshop Photoshop gegeven voor onze masterclass. Wij hebben een PowerPoint gemaakt waarin wij wat meer vertelde over wat Photoshop eigenlijk inhoudt en hoe mensen het gebruiken en waarvoor. Daarna hadden wij een opdracht voor de klas. Iedereen moest de app ‘PicsArt’ installeren op hun telefoon en mochten daarna een foto naar keuze bewerken. Op het bord en op wat blaadjes die wij hadden uitgeprint stond er uitleg van wat je allemaal op de app kan doen en hoe je het kon gebruiken om een hele mooie edit te maken. Wij waren onder de indruk van sommige resultaten.

Wat kon er beter?
Ik vond het persoonlijk best wel een leuke opdracht. Het was wel even spannend om voor de klas een les te geven maar uiteindelijk vond ik het wel grappig. De samenwerking had wel wat beter gekund want we deden allemaal ons eigen stukje en dat voegden we samen waardoor de onderwerpen soms niet lekker op elkaar overliepen. We hadden er als een groep meer tijd in kunnen steken.

Al met al vond ik het een leuke, leerzame opdracht en vond ik het ook leuk om voor te bereiden.

Hier zie je één van mijn edits die ik vorig jaar met PicsArt heb gemaakt van mijn favoriete zangeres Billie Eilish

Nationale Ballet, Het Zwanenmeer, 29 mei

Op woensdag 29 mei ging ik met meneer Franken, mevrouw Brandjes en wat andere leerlingen naar Het Zwanenmeer in de Stopera. 

Om 12 uur vertrokken we van school naar station Zaandam waar we de trein naar Centraal namen en vervolgens met de metro gingen. Iets voor één kwamen wij aan bij de Stopera en kregen wij een rondleiding door het gebouw. We zijn in de grote zaal geweest waar later ook de voorstelling plaats ging vinden. Toen waren ze nog bezig met het decor te verwisselen want er stond nog decor van de opera. Daarna gingen we naar een soort klein museumpje in het gebouw waar mooie kostuums lagen en verschillende dansschoenen. Na dat allemaal te hebben bekeken gingen we kijken bij de kostuummakers kijken die met zijn allen in een kamer hard aan het werk waren. Vervolgens hadden wij een kleine pauze waar wij even konden eten en drinken en toen begon onze workshop. Onze workshop werd gegeven door de zelfde vrouw die de rondleiding deed.Tijdens de workshop gingen we ballet dansen. We begonnen met een warming up om onze spieren warm te maken en toen begonnen we. We hebben een aantal danspasjes geleerd die terug kwamen in de echte voorstelling van het Zwanenmeer. Dat vond ik erg leuk want toen ik het in de avond zag herkende ik het gelijk omdat ik het zelf ook had gedaan. De workshop duurde anderhalf uur en was erg zwaar, maar we hebben wel erg veel gelachen en geleerd. Daarna hadden we een paar uur de tijd om ergens zelfstandig te eten. Alex en ik gingen naar een pizzeria op het Rembrandtplein en het was erg lekker.

De voorstelling begon om 8 uur en het duurde in totaal drie uur inclusief twee pauzes. Voordat het begon vroegen wij ons allemaal af hoe we het zo lang gingen overleven maar het was uiteindelijk prima te doen. 

Het verhaal van het Zwanenmeer:

Het begon allemaal op de verjaardag van prins Siegfried wat werd gevierd in het kasteel. Hij is net 18 geworden. Zijn moeder, de koningin, vindt dat het hoogste tijd is dat hij gaat trouwen. Op het volgende bal moet hij een meisje uitkiezen waarmee hij wilt trouwen, maar hij wilt dat helemaal niet.

De prins en een vriend van hem gaan op jacht. Ze komen aan bij een meer met zwanen. Zijn vriend stelt voor om de zwanen te schieten. Odette, de koningin van de zwanen, komt er tussen. Ze legt aan de prins uit dat ze zijn betoverd door de kwaadaardige tovenaar Von Rothbart. Het zijn eigenlijk beeldschone vrouwen. Iedere nacht nemen de zwanen even hun ware gedaante aan. Voor de kijker is het vaak moeilijk om uit te maken wanneer de ballerina's zwanen voorstellen en wanneer mensen. Dit maakt echter niet zo veel uit om het verhaal te volgen. Wanneer de prins Odette ziet, is hij op slag verliefd. De prins vraagt of Odette naar zijn volgende bal wilt komen om met haar te trouwen, maar ze zegt dat het niet kan totdat de betovering is verbroken. De betovering dwingt Odette om opnieuw als zwaan naar het meer te gaan en scheidt zo de twee geliefden van elkaar.

Siegfried en zijn vriend gaan weer terug naar het kasteel. De prins en zijn moeder ontvangen zes meisjes die de liefde van de prins willen winnen. Dan verschijnt Von Rothbart. Hij bracht zijn dochter Odile mee. Von Rothbart betoverde zijn dochter zodat ze leek op Odette waardoor de prins de verkeerde ten huwelijk vraagt. Odile vertelde hem dat zij niet Odette was en verliet vrolijk het feest samen met haar vader.

Odette en de andere zwanen treuren aan hun meer. Wanneer Siegfried verschijnt, vermijdt Odette hem tot hij Von Rothbarts bedrog uitlegt. Dan komt er door de tovenaar een storm opzetten. De twee geliefden vinden elkaar, maar verdrinken samen in het meer.

Hoofdrollen:

De witte (Odette) en zwarte zwaan (Odille) werden beiden gespeeld door Maia Makhateli. Maia is een 33-jarige ballerina uit Georgië en sinds 2006 danst ze bij het Nationale Ballet in Amsterdam.

De prins werd gespeeld door Arthur Shesterikov. Hij is een Rus die sinds 2007 bij het Nationale Ballet danst.

Mijn mening:

Mijn moeder werkt bij het Nationale Ballet dus ik kom er regelmatig en zie ze regelmatig dansen. Ik vond de voorstelling erg mooi. Niet alleen het ballet, maar ook de muziek was fantastisch. Ik vond het erg knap dat zowel de dansers als de muzikanten het zo lang vol konden houden. Het decor was ook tot in detail gemaakt wat er echt super goed uitzag. De tijd ging tot mijn verbazing ook erg snel voorbij. Het voelde echt als een uurtje maar het was veel langer. Ik zou zo nog een keer naar het ballet gaan want het was echt supermooi. De workshop vond ik ook leuk om te doen.

 

Impressionisme Opdracht

Ontstaan Impressionisme

Deze stroming is ontstaan in de tweede helft van de 19e eeuw  in Frankrijk.

De stroming begon als een beweging tegen de Classisistische Academische kunst wat toen destijds de stroming was.

Uiteindelijk ontwikkelde het Impressionisme zich tot een totaal nieuwe stijl wat aan de wieg stond van het modernisme van de 20e eeuw.

Fotografie

Een ontwikkeling die grote invloed op de Impressionisten had was de camera. Met de komst van fotografie werd daadwerkelijk een moment vastgelegd. In traditionele schilderijen werd het model in het centrum van het schilderij geplaatst, de impressionisten lieten het centrum vaak leeg en verplaatsten de actie naar de rand, soms werden figuren maar half geschilderd, zoals in foto's soms een figuur maar half zichtbaar is.

Specifieke techniek van Impressionisme

In het Impressionisme maakten ze gebruik van snelle zichtbare penseelstreken, veel stippen en strepen en geen echte contouren. Impressionisten schilderden niet met detail en ze hadden grote aandacht voor lichtwerking.

Deze opdracht

Na alle workshops en het theaterbezoek vond ik het wel leuk om weer zelf iets te schilderen. Zoals je hiernaast ziet heb ik een boom getekend. Ik vond deze opdracht wel leuk omdat je iets maakt uit stippen en strepen. Het was wel veel werk omdat je zoveel streepjes/stippen moet zetten om een heel schilderij te maken. Ik vond het leuk om verschillende kleuren te gebruiken om het toch iets minder saai te maken.

Door deze opdracht heb ik geleerd hoe je impressionistisch moet schilderen en wat je dan wel en niet moet doen. Je mag bijvoorbeeld geen duidelijke contouren hebben en het moet allemaal in een kader.